En grill är en grill är en grill

När man kommer till en viss ålder i livet händer det kanske att man tänker att man har koll på läget. Man vet ungefär hur saker och ting ska vara. Till exempel det här med att grilla. En grill är väl liksom en grill?

Och på grillen lägger man kött, fisk eller grönsaker. Visst, trender kommer och går; ett tag var det färdigkryddade köttbitar och så enkel grillning som möjligt som gällde. Sedan kom slow food-trenden och alla skulle göra avancerade långkok på styckningsdetaljer man inte hört namnet på sedan farmors tid. Vi har sett vegotrend, LCHF-trend, 5:2, stenåldersdiet, stoppa egna korvar-trend och allt möjligt komma och gå. En del av oss hänger på och testar allt. En del av oss orkar inte ta till oss alla mattrender som svischar förbi utan suckar lite, grabbar åt oss en hederlig fläskkotlett i charkhyllan, går hem och lägger den på grillen och sedan får det vara bra med det.

Men om man nu är ganska matintresserad och gärna vill testa lite av det som kommer och går. Om man gillar att experimentera, men helst inte vill misslyckas, och inte heller har lust att utrusta sitt hem till en mindre restaurangkök, hur gör man då?

Man köper en kamado.
Jaså, ännu en nymodighet på marknaden, kanske du tänker. Inte alls. En kamado är en japansk ugn som är en grill som är en rök, kan man säga. En konstruktion av keramisk lera i en form som är oslagbar för att behålla värme, fuktighet och smak i maten som lagas i den. Ingalunda ett nytt påfund – så här har människor lagat mat i alla tider och de första kamado-ugnarna som man kan hitta spår av härstammar från tiden kring 4000 före LCHF(1).
En kamado fungerar som en avancerad klotgrill skulle man kunna säga, men med många fler användningsområden. Man använder vanligt grillkol som tänds med hjälp av braständare. Inga kemiska grejer som tändvätska etc. får användas, det är giftigt och förstör smaken på maten. Kolen i en kamado blir snabbt heta och med hjälp av ventiler i botten och toppen av grillen ställer man sedan in önskad temperatur. Det är förvånansvärt enkelt och temperaturen håller sig stabil under mycket lång tid (upp till 12 timmar!).

 

Bibbi Kringlung skapar glädje i en K.G.F. BBQ keramisk kamado kolgrillVill man röka en laxsida, till exempel, lägger man in lite träflisor av något doftrikt träslag, ställer ner grillen på lägsta temperaturen och röker sin fisk. Jullaxen, påsklaxen, studentlaxen, midsommarlaxen, ja alla rökta laxar du går och köper under året. Nu kan du röka dem själv istället, med tillhörande hög imponeringsfaktor på nära och kära (och alla vänner i sociala medier).

Hör du till dem som gillar när maten lagar sig själv och du kan göra något annat under tiden? Ställ in kamadon på låg temperatur, lägg in din högrev och låt den långkoka sig själv. Resultatet är ett osannolikt saftigt kött som faller isär och får dig att undra varför du någonsin köpt butikens färdiga pulled beef eller pork.

Du som är en riktig hardcore-grillare ställer kamadon på hög värme och få fin-fina grillresultat på dina köttbitar, grönsaker och fisk. Inte bränt. Inte torrt. Utan så där snålvatten-framkallande gott som du kanske sett i klipp från USA, där stora tuffa killar med stora tuffa grillar tävlar om vem som egentligen är bäst på det här med BBQ.

 

Grönsaker och lax och viltgryta och whatnot i en K.G.F. BBQ kamadoDrömmer du om den perfekta pizzan, men har inte råd eller lust att bygga en stenugn? Lägg in pizzastenen i din kamado och låt den lokala pizzerian gå i konkurs. Bättre pizza har du aldrig smakat, det vågar vi lova. Och nästan allt som kan bakas, kan också bakas i kamadon, så även bageriet ligger risigt till.

Allt detta (och väldigt mycket mer) lagar du alltså i en och samma ”apparat”, utan att behöva bli kock eller grillexpert. Vi på K.G.F. Barbeque älskar mat och välkomnar alla trender. Vi vet nämligen att oavsett vad som kommer, kommer vi att kunna laga det i våra kamados. Året runt.

Välkommen ut ur köket, du också!

 

1 - År 2000 före Kristus alltså.

Skriv en kommentar